Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Nieuws >> Big Battle
Door : mogulgertje
Datum : 23 Nov '06


Freestyle Cup - Big Battle

Op zaterdag 25 november organiseert de Vssf ism Pieter Simons,Protest en Snowvalley de Big Battle. De big Battle is de opvolger van de metal battle die in februari 2005 meer dan 100 deelnemers lokte naar de snowboardpiste in Peer.
De ganse avond lieten de beste snowboarders van België en Nederland hun beste tricks zien op de voor hun speciaal aangepaste piste.
De metal battle haalde zelfs het VRT nieuws.
Met de big battle, willen we het nog spectaculairder aanpakken. Terwijl vorig jaar enkel de rails telden voor het behalen van de titels, telt dit jaar de big air ook mee. Dubbel spektakel dus.
Wederom zullen de allerbesten der lage landen afzakken naar Snowvalley om te laten zien hoe het niveau op een jaar tijd gestegen is op zowel jump als rails.
Opgehitst door ronkende gitaren, daverende beats en een uitzinnig publiek zullen de riders tot het uiterste gaan om de fel begeerde titel “king of the big battle” binnen te halen.

De wedstrijd zelf is opgedeeld in 2 delen. De eerste is de finale van de freestyle cup. De freestyle cup bestaat uit 2 wedstrijden. De eerste op 9 september in Ice mountain te Komen en de tweede is de Big Battle te Snowvalley peer. Tijdens de finale zal een jury van de Vlaamse Ski en Snowboardfederatie punten geven op zowel big air als rails. Deze punten vormen het klassement van de freestyle cup. Met Peer als laatste stop kan dat dus zeer spectaculair en spannend worden.
Het tweede deel is de eigenlijke battle. Hier mogen de riders zelf stemmen op wie zij denken dat die avond de titel verdient van “style king”, wie de “best trick” deed en wie de “king of the big battle ” is!!
De resultaten van beide wedstrijden worden dezelfde avond nog bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking.
Het park zal speciaal voor de “big battle” aangepast worden. De jump wordt hoger en langer gemaakt en de rails worden zo geplaatst dat iedereen er zijn eigen grenzen op kan verleggen.
Zowel riders en toeschouwers zullen hun geen seconde vervelen.

Wat
Aangezien de Freestyle Cup een VSSF aangelegenheid is, moeten de deelnemers lid zijn van de VSSF of een erkende federatie zoals Snowboard Holland. Lid worden kan nog ter plaatse voor 40€.

Reglementering
De Freestyle Cup bestaat uit de disciplines Big Air en Rail. Deelnemers worden onderverdeeld in vier categorieën (Junioren heren snowboard, Heren Snowboard, Dames Snowboard en Freestyle Ski).
De jury selecteert per deelnemer zijn/haar 2 beste tricks op Big Air en op Rail. Vervolgens wordt een ranking gemaakt van alle deelnemers voor Rail en een ranking voor Big air. Voor Freestyle Ski gaan de eerste vier van Big air en de eerste vier van Rail naar de finales (in veel gevallen gaat het hier om dezelfde namen zodat er uiteindelijk misschien maximum 5 of 6 deelnemers naar de finales gaan, geen 8). Voor de categorie heren senioren snowboard zijn dit er 6, ook voor de heren junioren snowboard zijn het de eerste 6 per discipline en voor de dames snowboard de eerste 4. De organisatie behoudt zich het recht om meer riders te selecteren voor de finals, afhankelijk van het aantal deelnemers.
Na de finals wordt de eindranking opgemaakt per discipline. De winnaar van de discipline krijgt 20 punten, de tweede krijgt er 16, de derde 13, de vierde 11, de vijfde 10 en vervolgens aftellend naar 1 punt voor de 14e plaats. Deze punten worden opgeteld (big air + rail) en die som bepaalt de eindranking.
Tijdens de kwalificatiejam van groep 1 wordt van de deelnemers uit groep 2 verwacht dat zij het snowpark vrij laten uit respect voor elkaar, en omgekeerd. Het dragen van beschermingsmateriaal (helm, rugprotectie, …) wordt ten sterkste aanbevolen (voor de junioren verplicht!)! Het duidelijk zichtbaar dragen van de rugnummers is de verantwoordelijkheid van de riders zelf. Wegens misbruik in het verleden is de VSSF verplicht een waarborg te vragen voor de rugnummer (20€ of identiteitskaart of rijbewijs).
Enkel riders die beide disciplines afleggen kunnen in aanmerking komen voor de overall titel.

Verloop
De manches van de Freestyle Cup verlopen in jam session. De kwalificaties worden gereden in twee groepen (elk 30min). De samenstelling van de groepen is afhankelijk van het aantal deelnemers.
Zowel op zaterdag 9 september in Ice Mountain Komen als op zaterdag 25 november in Snowvalley Peer houden we ons aan volgende timing.

  • Inschrijving vanaf 13u
  • Opwarming & opening snowpark vanaf 14u
  • Start kwalificaties vanaf 14u30
  • Prijsuitreiking vanaf 17u30

Jury
De jury bestaat uit medewerkers van de VSSF (minimaal 2 juryleden per big air/rail). Head Judge voor de Freestyle Cup is Tom Coeckelberghs.
Om de objectiviteit te bevorderen maakt de jury gebruik van puntenschalen, zowel voor big air als voor rail. Maar, uiteindelijk is snowboarden een jurysport. De "style" en de "wauw" factor zijn ook belangrijk maar moeilijk te objectiveren.

Jureren Rail
Bij het toekennen van de punten voor de rail houdt de jury rekening met de volgende factoren:
Het soort rail : afhankelijk van het soort rail start de rider met x-aantal punten. Zo krijgt een straight box de miniumum score (1 punt). De hoogste scores gaan naar een battleship, triple kink en kink up.
De jump on/off : voor de manier waarop de rider de rail op en af springt zijn er extra punten te verdienen. Frontside 180° is de basisscore. Het maximum gaat naar BS 450°.
Trick op de rail : uiteraard heeft de jury ook oog voor de trick op de rail. Er zijn in totaal 11 verschillende tricks die elk een basiscore krijgen. De basisscore van 1 punt wordt toegekend voor een 50-50. Riders die een backside lipslide tonen, verdienen hiermee 20 punten.

Jureren Big Air
Voor Big Air hanteert de jury de Tito-schaal. Gedurende vijf jaar Belgisch Kampioenschap en Freestyle cup werd deze schaal verfijnd en op punt gesteld. Volgende factoren zijn belangrijk:
De moeilijkheidsgraad : elke trick start met een bepaalde score die wordt toegekend afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Het verschil tussen een straight air en een 900° bedraagt ongeveer 100punten. Wanneer de rider start in swith worden 20 extra punten toegekend. De scores worden toegekend aan een "normale" sprong (evenwichtige zweeffase, over gap of plateau met goede landing).
Grab : voor een basisgrab worden 5 punten extra gegeven, aan een reverse grab (tegen de rotatierichting) of een technisch moeilijke grab (Bvb.japan) kunnen maximum 10 punten worden toegekend.
Landing : niet landen = 0 punten. Bij een goede landing wordt onderscheid gemaakt tussen perfect neer zetten, een handje plaatsen, overroteren, ... Voor een perfecte landing komen er geen punten bij, maar voor een mindere landing kunnen maximum 30% van de punten van de basisscore worden afgetrokken.
Style : Ondanks het feit dat "style" een persoonlijk gegeven is denken wij dat onze jury ervaren genoeg is om hier de juiste waarde aan te hechten. Onder "style" verstaan we in de eerste plaats de manier van uitvoering, maar ook de hoogte die wordt gehaald, de afstand, de duur van de grab, enz... Riders kunnen extra punten scoren voor de style, met een maximum van 30% van de basisscore.

http://www.vssf.org

Big battle
Reacties:
Geen commentaar toegevoegd.

 Om commentaar toe te voegen moet u ingelogd zijn.