Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Nieuws >> Wereldbeker Half pipe Les Contamines
Door : mogulgertje
Datum : 15 Jan '09


Wereldbeker Half pipe Les Contamines

De Half pipe is een discipline van het Freestyle skiŽn die enorm aan het evolueren is. 2010 is nog net iets te vroeg, maar op de winterspelen van 2014 gaar deze discipline met grote waarschijnlijkheid Olympisch worden. Een groot aantal landen, met als koplopers Canada en Frankrijk, springen hier nu al op in en zijn bezig met teams die daar al naar toe werken. Het niveau in deze discipline is zeer hoog.

Zondag werd de eerste wereldbeker van dit seizoen gehouden in het Franse Les Contamines.
Aan de start kregen we twee Belgen. Bij de dames, Katrien Aerts, die hier voor haar derde deelname stond aan een wereldbeker. Nicolas Elshout verdedigde de Belgische kleuren bij de heren. Voor Nicolas zou het zijn eerste wereldbeker worden. Als student aan de universiteit Gent kwam hij tussen twee examens in even ervaring opdoen op dit niveau.

De kwalificaties werden gehouden in de namiddag. Alle deelnemers kregen twee runs, waarvan de beste telde. De 10 besten, zowel bij de dames als bij de heren, gingen door naar de finale die ís avonds in een verlichte pipe werden gehouden. De jurering gebeurt op 50 punten. Waarvan 10 op hoogte van de sprongen, 10 op technische moeilijkheid, 10 op uitvoering (of je al dan niet grabt) en 20 punten op algemene impressie.

Katrien ging voor een run met een hoge technische moeilijkheid, maar door moeilijke dingen te proberen was de uitvoering soms wat minder. Toch kon zij zich als 8ste plaatsen voor de finale bij de dames.
Nico verkoos in zijn eerste run niet al te veel risico te nemen en al zeker een score neer te zetten. Een val in je run is immers fataal. Na de eerste run stond Nico op een zeer mooie 18de plaats. Bij zijn tweede run moest hij meer proberen om zich te handhaven tussen dit sterk deelnemersveld. Hij ging op de eerste hit voor een 900, maar kreeg deze spijtig genoeg niet geland. Zijn uiteindelijke plaats na twee runs was 26ste. Op zich een mooie prestatie voor zijn eerste wereldbekerdeelname.

Voor de finale had zich flink wat volk verzameld rond de half pipe. In haar eerste finale run ging Katrien haar run niet zoals gepland. Geen valpartij, maar de tricks die ze wou doen, kwamen er niet uit. Toch viel de score mee. 7de na de eerste run. In de tweede run deed ze wel de tricks die ze gepland had, maar ontbrak ze een beetje hoogte. Uiteindelijk finishte toch terug als 8ste.

Op de eerste plaats bij de dames eindigde de Zwitserse Virginie Faivre, de tweede plaats ging naar Japan en een Amerikaanse op de derde plaats.
Bij de heren ging de overwinning naar de Franse topper Xavier Bertoni, Zwitserland pakte de tweede plaats en derde was opnieuw Frankrijk.

Meer info
http://www.katrienaerts.be
http://takeoffblog.com
http://worldcup.lescontamines.comReacties:
Geen commentaar toegevoegd.

 Om commentaar toe te voegen moet u ingelogd zijn.