Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Nieuws >> Lawinebericht kan levens redden
Door : mogulgertje
Datum : 27 Jan '09


Lawinebericht kan levens redden

Dit weekend waren er in de Alpen talrijke ongevallen met lawines. In Frankrijk kwamen 7 mensen om en ook in Zwitserland en Schotland verongelukten wintersporters dodelijk in lawines. In het Val Senales in Italië kwam een 42 jarige Nederlandse man in een lawine terecht. Hij werd met een beenbreuk en onderkoelingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis.

Steeds meer skiërs en snowboarders zoeken hun geluk buiten de beveiligde pistes. Dat is niet zonder gevaar. Veel ongelukken kunnen voorkomen worden als wintersporters zich van tevoren op de hoogte stellen van het heersende lawinegevaar. Dat kan via het lokale lawinebericht. In de lawineberichten wordt met een getal aangegeven wat het algehele gevaarsniveau is. Een getal van 3 of hoger betekent dat er voor wintersporters een problematische situatie heerst en dat men zeer terughoudend moet zijn met het verlaten van de beveiligde pistes. Afgelopen weekend vonden bijna alle ongelukken bij gevaarsniveau 3 plaats. Naast het algehele gevaarsniveau bevat het lawinebericht ook zeer gedetailleerde informatie over de opbouw van de sneeuw voor wintersporters met verstand van zaken. Om het belang van lawineberichten onder de aandacht te brengen hebben de nieuwe online wintersportcommunity 'wePowder' en het Nederlandse 'Snow Safety Center' de handen ineengeslagen. Op http://www.lawinedienst.nl staat een zoekmachine waarmee eenvoudig het lokale lawinebericht van een skigebied is te vinden. Bovendien werken beide organisaties samen om wintersporters voor te lichten op het gebied van veiligheid buiten de piste. Zo is het iedere woensdag 'Safety Wednesday' op wePowder.nl met artikelen over lawinegerelateerde onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de betekenis van de verschillende gevaarsniveau's in een lawinebricht. Ook worden lawineberichten uit verschillende landen besproken en kunnen daarover vragen gesteld worden.

Internet:
http://www.lawinedienst.nl
http://www.wepowder.nl
http://www.snowsafety.nl
Reacties:
crasher  28 Jan '09, 09:55
 
Gert,

Dit weekend gaan freeriden in Gargellen. Supersneeuw, maar levensgevaarlijk. Triebschnee langs alle kanten. Ze hebben er ginds zondag ene na 20 min nog levend uit gehaald.
Oppassen dus.
mogulgertje  28 Jan '09, 12:01
 
Dit jaar moete ni aan de noordkant van de alpen zijn...
Daar de beperkte laag en dan de zware stomwinden die er daar geweest zijn voor de pas gevallen sneeuw is idd op veel plaatsen deftig gevaarlijk
Zuidwaarts is de real stuff te vinden.
Kärnten , Dolemieten, piemonte, Vallée d'oasta, zwitserland (regio wallis)... maar daar meot ge ook soms uitkijken zene
rocky  30 Jan '09, 00:11
 
idd Gert,

als den Heinie van frau Kraft zegt dat "die neuschnee nicht goet ist" better belive the man!!!!
Greetz uit Lungötz,

Bruno

 Om commentaar toe te voegen moet u ingelogd zijn.