Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Nieuws >> The North Face Ski Challenge
Door : mogulgertje
Datum : 03 Mar '10


The North Face Ski Challenge stop in Chamonix France, februari 2010

Afgelopen weekend vond de voorlaatste internationale stop van deze toonaangevende wedstrijd voor jongeren plaats in het hartje van de Mont Blanc streek, met name in ArgentiŽre, een gehuchtje van het grote en bekende Chamonix.

De weather forecast's zagen er niet al te belovend uit: weinig zon en veel neerslag! Voor de freeride kan een goei pak verse sneeuw geen kwaad, maar voor de freestyle is een zon op een mooi windloos parcours altijd wel mooi meegenomen.

Een Belgische delegatie van 6 mensen, waaronder 3 deelnemers waren donderdag al in ArgentiŽre om zich voor te bereiden op de wedstrijd die zaterdag en/of zondag zou plaatsvinden. Echt veel freestyle training is er niet aan te pas gekomen, de weergoden lagen gewoonweg te dwars. De young Belgian guns van het Airborne Freeski team hielden zich dan maar bezig in de bossen van ArgentiŽre, er lag namelijk 40 cm verse pow en er waren een hele hoop geuntrashte cliffs en tracks.

Na twee dagen boscrossen was de tijd voor de wedstrijd gekomen. Op zaterdag werd elke rider omstreeks 8u aan de liften beneden in ArgentiŽre verwacht, nadat ze zich allemaal een dag ervoor al ingeschreven hadden in Chamonix village. De cameraploeg van de organisatie was aanwezig, en de Skisluts afgevaardigde was geŽquipeerd met fototoestel en lenzen.

Zoals in het introductie artikel van The North Face Ski Challenge reeds uitgebreid uiteengezet zijn er twee disciplines in deze competitie, de freestyle en de freeride. Omdat de weerman niet al te veel goeds voorspelde voor zondag werd er besloten om alles op zaterdag te laten plaatsvinden.

In de voormiddag begon men met de slopestyle (freestyle). Iedere rider krijgt 2 runs, de beste run telt mee. De beste rider(s) uit zijn categorie wint en gaat door naar de finale. Het parcour bestond uit drie kickers in lijn, een table, een flat box en een flat rail. Het was vooral belangrijk op die eerste drie kickers mooie afgewerkte tricks neer te zetten.

Het niveau lag erg hoog in Chamonix. We zagen verschillende gestylede cork 7's en cork 9's, super flatspins 5, en andere te vette tricks. De slaagkans van onze Belgen om deze internationale stop op hun naam te zetten was gezien het internationale niveau hier niet erg groot. Niettemin stonden er drie zeer gemotiveerde landgenoten aan de start!

Robbe Nelissen had een echte baaldag en had al materiaalpech na zijn eerste trainingsrun. Dries Lemmens liet zien dat hij top in BelgiŽ is, maar ook hij kon zich helaas niet in de top 5 plaatsen. Bij de juniors zagen we wel een sterk opkomende Ward Nelissen, deze 14-jarige gunner deed meermaals een mooi 720 over de eerste kicker en was op die manier goed vertrokken voor de andere twee kickers, hij werd uiteindelijk vijfde. De intussen gevestigde waarde Rino Vervaet presteerde ook niet slecht en eindigde deze stop op een mooie vierde plek. Dit verdient opnieuw een dikke proficiat!

In de backcountry (freeride) gebeurde er niet al te veel noemenswaardige dingen, ze kregen allemaal een pittige helling voor de boeg, en iedereen kon zijn eigen route uitstippelen. Spectaculair was het zeker niet, maar het deed ongetwijfeld pijn aan de benen.

De wedstrijd werd uiteindelijk gedomineerd door het Franse skitalent. Voorlopig blijft het bij een Belgische selectie van Dries Lemmens en Rembert Notten.

Op 26-28 maart zal de finale van THE NORTH FACEģ SKI CHALLENGE presented BY GORE-TEXģ plaatsvinden in Val Thorenz. See you all there!

Meer info (Artikel, foto's, links, video, results)
http://www.skisluts.be

Niels


Reacties:
Geen commentaar toegevoegd.

 Om commentaar toe te voegen moet u ingelogd zijn.