Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Nieuws >> Interview met Katrien Aerts
Door : mogulgertje
Datum : 10 Dec '04Op de vooravond van haar jaarlijkse overwintertering in de bergen...hebben we de eer om u een exclusief interview aan te bieden met Katrien Aerts, Belgisch Kampioen Freestyle Ski !!!

Katrien Aerts

Geboortedatum
15 maart 1976


Sinds wanneer ski je?
Vanaf mijn 6 jaar.


Hoe ben je in de skisport verzeild geraakt?
Ik ging vroeger steeds met mijn ouders wintersport vakantie. Van mijn 6jaar tot mijn 12de gingen we 2maal per jaar naar de bergen. Tussen mijn 12de en 18de was het iets minder en ging ik om de 2 jaar. Tijdens mijn studies Lichamelijke Opvoeding ben ik dan terug intensief begonnen met skistages. Dat was eigenlijk de eerste keer dat ik echt skiles kreeg. Na mijn studies ben ik direct op seizoen vertrokken. En toen is het pas echt begonnen. In de vijf seizoenen die ik in Zwitserland zat, heb ik pas echt leren skiën. Tijdens de zomer volgde ik eens een slalomstage in Peer, die toen gegeven werd door Eric Stappers. Hij vroeg mij of ik geen interesse had in het racing team. En zo heb ik dan twee jaar in het racing team gezeten.
Met freestylen ben ik pas de laaste 4 jaren mee bezig. Dat ben ik beginnen doen door steeds mee te gaan skiën met een collega skimonitor uit Zwitserland, Jurgen De Grauwe. Hij deed niets liever dan altijd maar springen. Ik vond dat ook wel fijn en deed hem altijd maar achterna.


Waar en wanneer oefen je al die waanzinnige sprongen?
In de winter zit ik 5 maanden in de echte sneeuw. Veel heb ik geleerd in het funpark van Leysin in Zwitserland. Deze winter zit ik voor de 2de maal in Tignes, waar het funpark nog wat groter is en waar ik hopelijk nog verder kan evolueren.
Tijdens de zomer train ik indoor. Vroeger veel in Snow Valley, maar tegenwoordig meestal in Landgraaf, waar het grootste indoorpark van Europa te vinden is.


Aan welke wedstrijden doe je mee?
Indoor doe ik eigenlijk redelijk veel mee. Zowel in Nederland als in Belgie. De freestyle Cup van Vlaanderen is toch wel de grootste wedstrijd. Die bestaat uit drie manches en beslist wie de Vlaamse Kampioen wordt.
Tijdens de winter probeer ik zoveel mogelijk plaatselijke wedstrijdjes mee te doen. Het is soms moeilijk te combineren met het werk. Voor het Belgisch Kampioenschap probeer ik wel altijd wat te regelen, want die wedstrijd wil ik zeker niet missen.

Welke sprongen beheers je en kan je deze sprongen even uitleggen?
De 360 is één van mijn basis sprongen. Het is gewoon een rondje draaien in de lucht. Ik kan er tegenwoordig veel variatie in brengen. Ik beheers de 360 cross (ski’s kruisen), 360 safety grab (ski vastnemen onder de binding), 360 mute grab (ski vastnemen voor de binding) en 360 tail grab (de ski op het uiteinde vastnemen). Een 540 kan ik ook wel, maar nog niet in zoveel variaties.


Cross met tailgrab Mute grab Safety grab

Geef een overzicht van je beste resultaten, Aan welke competities heb je al deelgenomen?
Aangezien ik meestal het enigste meisje ben, neem ik steeds deel bij de jongens. De resultaten tussen de jongens zijn ook nog goed, ik heb nog nooit verloren van een ander meisje.

  • 2002 Freestyle cup van vlaanderen 2de
  • 2002 Freestyle Jam Session Leysin 1ste
  • 2003 BK 2de
  • 2003 Freestyle cup van Vlaanderen 2de
  • 2004 BK 1ste
  • 2004 Freestyle cup van Vlaanderen 3de


Wat wil je nog bereiken?
In de eerste plaats wil ik eigenlijk gewoon nog heel veel fun hebben in de sneeuw, zonder zware blessures.
Maar volgend jaar zou ik toch een seizoen wedsrtijden willen doen. Ik zou dan niet meer ergens vast gaan werken en gebonden zijn aan 1 gebied. Ik wil rondreizen en grote wedstrijden meedoen. Maar dan moet ik dit seizoen nog wat bijleren en gespaard blijven van blessures. Concreet zou ik dit seizoen mijn 540 willen verbeteren en de 720 neerzetten.


Waarom doe je dit?
Omdat het gewoon plezant is, het gevoel van vrijheid en het relaxe leven in de bergen.


Ben je nooit bang want de sprongen zijn toch niet zonder risico?
Ik ben regelmatig bang, maar als je die sprong dan toch doet, is de kick veel groter. Maar de angstgrens gaat altijd verder en verder. Vroeger was ik bang om een 360 te doen, tegenwoordig is dat zo’n basis sprong, dat je niet echt bang meer bent.
Ik ben vooral bang voor rails, daar kan je je echt op pijn doen. Maar als je een rail doet, moet je juist zelfzeker zijn, anders gaat het toch fout.


Waar ben je te vinden tijdens de wintermaanden?
Op de sneeuw in Tignes.

Wat is uw favoriet skigebied?
Leysin in Zwitserland, daar het ik 5 jaar gewerkt als skimonitor. Ik ken het gebied door en door en dat maakt het heel leuk. Je kent plaatsen waar de meeste mensen niet komen.
En Tignes natuurlijk. Een reusachtig skigebied waar je alle terreinen kan vinden.


Moet je ook fysieke training doen?
Dat is wel het beste ja. Als je regelmatig gaat lopen en wat krachtoefeningen doet, helpt je dat zeker bij het skiën. Spijtig genoeg doe ik het niet altijd. Maar ik heb me voorgenomen om het dit jaar wel wat meer te doen.


Hoe kan je dit bekostigen?Sponsering?
Door ginder een seizoen te gaan werken, krijg je je verblijf en je seizoenspas. Anders was het zeker niet mogelijk. Voor het materiaal krijg ik sinds dit jaar de steun van Movement ski’s. Als ik volgend jaar een seizoen wil rondreizen naar wedstrijden, zal ik goed moeten sparen, nog wat sponsors vinden ofwel de lotto winnen.


Vakantieverleden?
Vanaf mijn 6de ging ik met mijn ouders op wintervakantie. Meestal gingen we naar Pra-Loup, maar ik ben ook geweest in Les Menuires, Val Thorens, Crans Montana, Chamonix, Les Arc.


Wat zijn je mooiste skiherinneringen tot nu toe?
De allereerste keer dat je echt controle hebt in de diepsneeuw. Dat was in St-Moritz, ik had een paar echte buitenpiste ski’s gehuurd en dat ging zo vlot. Ik ging niet meer continu op mijn bek in de poeier. Dat is echt een zalig gevoel.
Een ander mooie herinnering was op 1 januari 2002. Ik had niet te laat nieuwjaar gevierd, en stond ’s morgens om 8u30 als eerste aan de lift. Het had goed gesneeuwd die nacht en ik heb zalige afdalingen gedaan in de poeier, zonder iemand anders tegen te komen.


Waar wil je absoluut nog naar toe? Wat is je droombestemming?

Alle plaatsen waar veel sneeuw ligt zijn goed voor mij. Ik heb niet echt een droombestemming, maar zou misschien toch wel eens naar een funpark in America willen trekken, die lijken mij altijd zo reusachtig groot en goed onderhouden op foto’s. En eens gaan freeriden in Alaska zie ik ook wel zitten.


Welke blessures heb je in de voorbije jaren gehad?
Gelukkig nog niet al te veel en geen al te ernstige. Vorig seizoen heb ik wel een ernstige enkelblessure gehad. Daardoor heb ik vorig jaar niet veel progressie gemaakt. Ik heb er praktisch gans het seizoen last van gehad.


Hoe moeten we het niveau inschatten van de vrouwelijke of mannelijke Belgische freestyle skiers?
Moeilijke vraag. We hebben als Belgen nog niet echt aan grote wedstrijden deelgenomen. Bij de mannen ligt het niveau europees al zeer hoog en ik denk dat onze Belgische freestylers het moeilijk zouden hebben. Timo De Bondt heeft wel het talent, hij is pas 17 en heeft al 900 gesprongen. Voor het niveau van de vrouwen, moet ik over mijzelf praten, want ik ben het enigste meisje in België. Het niveau van de dames internationaal ligt redelijk laag en ik denk dat ik op europese wedstrijden echt niet uit de toon zou vallen. Volgend jaar wil ik daar echt voor gaan.


Welke Belgische skiers kunnen uw respect krijgen en waarom?
Van de freestylers heb ik veel respect voor Timo De Bondt. Hij is 17 jaar, heeft een goed niveau en blijft er zeer bescheiden bij. Hij heeft echt veel variatie in zijn sprongen en gaat de laatste tijd ook goed op de rails. Ten tweede heb ik veel respect voor Jurgen de Grauwe, dankzij hem ben ik begonnen met freestylen en hij heeft mij in het begin heel veel bijgeleerd. Spijtig heeft hij vorig jaar zijn rug gebroken, maar 6 maanden later ging hij al opnieuw over een jump. Natuurlijk kan hij niet meer wat hij vroeger deed, maar daar heb ik toch respect voor.
Voor de rest heb ik respect voor alle Belgische skiërs die internationaal zouden kunnen meedraaien, maar omwille van financiële redenen het soms heel moeilijk hebben.


Naar wie kijk je op?
Sarah Burke. Een Amerikaans meisje, de beste freestylester ter wereld. Zij springt als enigste meisje ter wereld een 900.


Wat is de sfeer in het Belgisch Skiwereldje?

In het freestylewereldje is dat super goed. We zijn met niet zo veel en komen goed overeen.
Toen ik nog slalomwedstrijden deed vond ik de sfeer soms iets minder. Er heerst veel meer concurrentie. Maar ik denk dat dat normaal is, omdat de slalom toch echt een competitie sport is. Het freestylen is nog meer gewoon voor de fun.

Veel succes


http://www.movementskis.com

Sequence Katrien Aerts Movement Ski
Reacties:
Geen commentaar toegevoegd.

 Om commentaar toe te voegen moet u ingelogd zijn.