Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Forum >> Uitrusting >> Nieuw materiaal [ Zoek in het forum ]
niels  23 Sep '07, 19:24
 
 
Dag mannen en madammen,

Ik ski reeds sinds de leeftijd van 6 maar ben er meerdere jaren tussenuit geweest vanwege de scheiding van de ouders.

Ik had vroeger naar mijn mening deftig materiaal maar ondertussen is dit alles versleten of te klein. Daarom overweeg ik ernstig nieuw materiaal te kopen en opnieuw twee-wekelijks te gaan skiŽn om terug wat in de vorm van vroeger te komen.

Ik mag mezelf gevorderd noemen, maar ben geen echte freestyler. Verder ben ik niet vies van off-road skiing.

Welke ski's en skischoenen adviseren de ervaren heren onder jullie mij en in welke prijsklasse vinden deze zich terug.

Alvast ne merci!
 
Reacties op bovenstaand topic:
dieter1080  23 Sep '07, 21:43
 
 
hangt ervan af wat je juist wilt doen, wil je d'er wat mee kunnen freestylen of wil je liever voor de snelheid gaan
freestyle ski's zijn zo soepel als iets en hebben alles behalve een kleine radius maar zijn wel de bom om u mee te amuseren
niels  23 Sep '07, 22:58
 
 
Eerder naar de snelheid dan naar het zuiver freestyle skien.

Alles begint toch terug bij het normale dus ineens freestyle ski's kopen lijkt me wat te voorbarig.

kris  24 Sep '07, 13:00
 
 
Hoi Niels,

Ik geef de voorkeur aan een cross-ski. Als je hem niet te kort neemt, kan je hier ook af en toe mee buiten piste skiŽn. Ikzelf ben 1m82, lengte ski +/-173-175cm, radius 15-16m. Dergelijke ski's zijn polyvalent (korte bochten, carven, en hebben een goede stabiliteit en kantengrip). Vele collega's geven de voorkeur aan een slalomski, dat vind ik OK voor een indoorpiste, maar in de bergen heb ik liever een cross-ski (zijn iets langer).
Prijsklasse 800 EUR (maar op internet vind je ze goedkoper, ebay) vb. salomon W12, blizzard CMX pro IQ, K2, elan,...
All mountain-ski's zijn eveneens te vinden in deze prijsklasse.

Schoenen zijn heel persoonlijk, afhankelijk van je gewicht, voetvorm,... Pas voldoende schoenen en je voelt onmiddellijk welke voor jou goed zitten. Een goede skischoen zal minstens 250 EUR kosten (tot 425 EUR). Onder de 250 EUR zullen ze meestal te soepel zijn...

Veel succes en plezier er mee.

dieter1080  24 Sep '07, 13:03
 
 
kijk anders eens op www.sport-conrad.de
die hebben een paar hele doeie deals
(mijn seths komen ook van daar tegen oneveer 300Ä goeiekoper dan dat ik ze hier zou kunnen gekregen hebben)
007  24 Sep '07, 17:58
 
 
bart

met het gegeven van "Verder ben ik niet vies van off-road skiing" zou ik zeggen ga voor een goede all-mountain-ski. Deze hebben nog een radius waarmee je ook nog het nodige carve-plezier kan beleven. En naast de piste overleven deze ook nog wel.

bv.: http://www.sport-conrad.com/index.asp?disp=artikel&art_nr=70405239

Wat meer info over lichaamsbouw (lengte en gewicht) is handig voor tips ivm lengte ski.
fastsiegie  24 Sep '07, 20:40
 
 
ik zou zeggen koop een twintip. Ga je geen spijt van hebben.
niels  24 Sep '07, 23:19
 
 
Bedankt voor de vele adviezen. Ter info:
Gewicht : 68 kg
Lengte : 172 cm
scratch  25 Sep '07, 12:02
 
 
koop freestyle skis zeker op lichaamslengte... tis mar daget weet
niels  25 Sep '07, 17:40
 
 
Enkele vragen:

Wat zijn twintip ski's?

Wat is de radius exact en welke invloed heeft het op (off-road) skiŽn zelf?

Wat is een cross-ski en waar zitten de verschillen met bv twintip ski's en freestyle ski's?

Alvast bedankt voor de vele adviezen.
fritzz  25 Sep '07, 17:52
 
 
twin tip is meestal freestytle ski ski die vooraan en achteraan omhoog gaat dus.
007  25 Sep '07, 19:14
 
 
Even van internet:

Allround carve ski
Voor beginners

Allmountain carve ski
Dit type is buitengewoon breed inzetbaar. Zowel naast als op de piste presteren ze goed. Je kunt er op de piste prima mee carven, maar in de Tiefschnee gaat dit type ook erg goed. Wil je zowel op als naast de piste lekker uit de voeten, dan is deze ski uitstekend geschikt. De ski is duidelijk getailleerd maar over zijn hele lengte iets breder dan de pure piste skiís. Hierdoor hebben ze een beter draagvermogen in de Tiefschnee.

Freeride ski
Deze skiís presteren perfect buiten de piste. Ze zijn specifiek ontworpen voor het off-piste terrein. Ze zijn breder, langer en minder getailleerd dan de piste skiís. Op de geprepareerde piste voelen ze zich minder thuis. Vanwege hun breedte gaat het omkanten moeizamer. Dit en een bochtenradius tussen de 22 en 28 meter maken dat de skiís een trage bochteninzet hebben en meer geschikt zijn voor wijdere bochten. De breedte en de lengte van de ski zorgen voor stabiliteit, niet alleen in de poedersneeuw maar in alle mogelijke sneeuwsoorten.

Race carve ski
Deze ski is met name geschikt voor mensen die ervan houden op hoge snelheden met wijde bochten hun afdalingen te maken.

Slalom carve ski
Doordat deze skiís heel kort zijn is het mogelijk om een extreme kleine bochtenradius te halen. Dit maakt ze erg geschikt voor korte agressieve bochten.

Freestyle ski
Met deze skiís kan je springen, trucs uithalen en freeriden. De skiís worden gebouwd met gebruik in een funpark in het achterhoofd. Ze moeten echter ook allround op de piste te gebruiken zijn. Hierdoor zijn dit skiís die veelal bij jongeren en overgestapte snowboarders goed in de smaak vallen.
De staart van dit type ski is opgebogen, zodat het mogelijk is fakie (achterwaarts) te skiŽn of zelfs te landen na een sprong. Het merendeel van dit soort skiís heeft geen extreme taillering om te voorkomen dat ze versnijden bij landingen. Voor de halfpipe is een kortere ski aan te raden, voor het freeriden is een wat langere ski prettiger.

Radius van een ski:
De radius van een ski is de doorsnede van de cirkel die ontstaat als we de lijn die ontstaat als we de taillering van een ski doortrekken tot een complete cirkel. Hoe korter de radius, hoe korter de bochten die mogelijk zijn. Een sterk getailleerde ski levert een korte radius op en maakt korte bochten mogelijk. Een minder getailleerde ski levert een grotere radius op met langere bochten tot gevolg.

zie: http://images.google.be/imgres?imgurl=http://www.skileb.com/aceimages/lessons/carvingskis_p1.gif&imgrefurl=http://www.skileb.com/tips/carving-skis/&h=270&w=416&sz=24&hl=nl&start=54&um=1&tbnid=yYWrc9N7XKzuIM:&tbnh=81&tbnw=125&prev=/images%3Fq%3Dradius%2B%252B%2Bski%26start%3D40%26imgsz%3Dsmall%257Cmedium%257Clarge%257Cxlarge%26ndsp%3D20%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dnl%26sa%3DN

twintip ski: http://www.biglines.com/photos/normal/biglines_50739.jpg

fredje  25 Sep '07, 20:33
 
 
ik ski me nen slalom en kan er in de sneeuw ook goed mee overweg. Alleen in den diepsneeuw heb ek een beke last. Koop een alround ski of een slalomski.
fritzz  25 Sep '07, 20:41
 
 
gelukkig eh dat je meteen slalomski ook in de sneeuw kan skien :p

(mijn gedacht)koopt u gewoon een (brede lat)≤ met nen twintip, plezier verzekerd groot drijfvermogen, switch skien, en als ze zeggen da ge er ni snel mee kun gaan wel das flauwekul ok tzal hem miss een paar km/h schelen. greetzzz
fredje  25 Sep '07, 20:43
 
 
ge snapt wa dak bedoel hť fritzz :p ik denk ni da die snelheid veel verschil zal maken er skiŽn toch meestal een hoop toeristen in de weg
fritzz  25 Sep '07, 20:46
 
 
ja ksnapte het wel maja kmoet minstens ene keer per week domme commentaar geven hier ergens eh
niels  01 Oct '07, 19:07
 
 
Gisteren ben ik gaan skien met materiaal van Snowvalley zelf. Ski's vielen al bij al nog mee.

Ik heb er mij ook mee op't funpark gewaagd, maar daar is volgens mij ander materiaal wel beter.

Swat, volgende keer is mee korte twintops proberen, want der zijn ginder geen lange...
varc  02 Oct '07, 10:59
 
 
als je voor nieuw materiaal gaat, kun je altijd eens de skitest van WintersportGids bekijken. Daarin staat een uitgebreide test van de nieuwe modellen voor dit seizoen. Een goede verkoper in de winkel kan je ook een eind verder helpen.
fritzz  02 Oct '07, 17:46
 
 
mja maar ik zou die testen toch met een serieuse korrel zout nemen hoor.
scratch  02 Oct '07, 17:50
 
 
wintersportgids test is idd niet erg geweldig... kzou er meerderen bezien
varc  02 Oct '07, 17:53
 
 
@Scratch: aha, je bent blijkbaar meegeweest dat je zo goed op de hoogte bent Test gebeurt onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder en met een team van 15 skiŽrs. Ook andere magazines kunnen zich niet veroorloven om hier mee te foefelen.
scratch  02 Oct '07, 20:02
 
 
hehe, neh oke kben ni meegeweest dus kweet ni hoe het daar aan toe gaat. Kwil enkel zeggen dat ik al testen heb gelezen die beter mť mn ervaringen overeen komen.. Ik ben dan mssn ook een ander type skier dan de meeste testers.

Als ge ski's gaat kopen is het trouwens ook een goed idee om meerdere bronnen te raadplegen.
varc  02 Oct '07, 20:17
 
 
@Scratch: volledig mee akkoord! Meerdere bronnen raadplegen is inderdaad aangewezen. En wat dat testen betreft: gasten als jij kunnen we gebruiken om de test beter en completer te maken. De deur staat open
fastsiegie  03 Oct '07, 08:21
 
 
Ik moet scratsch gelijk geven wat de test in de wintersportgids. (niet tegenstaande dat hij eerlijk zal verlopen zijn met veel testers e.d.) Ik hou meer van een test die je terug vindt in e White bijvoorbeeld. het is volgens mij gewoon een kwestie van hoe je naar skiŽn kijkt. Ik heb daar ook altijd discussies over met Oostenrijkse rudi's die het maar niet willen snappen dat breedte en lengte de toekomst is ipv van reuzeslalomskies. Je hoeft maar te kijken naar de jeugd. Trouwens veel twintips zijn de ideale cruise skis (om terug on topic te komen, speels, niet te stijf en hebben veel stabiliteit. Veel skiers zouden daar beter mee geholpen zijn dan de met de zoveelste slalomski...

Dus zoals ik al eerde zei koop een twintip eventueel een wat stijvere zoals bijvoorbeeld de twintips van elan (als ik het goed voor heb). Is dan wel iets minder in het park...

007  03 Oct '07, 08:57
 
 
een test is een test maar persoonlijk ondervinden gaat je gewoon de beste informatie geven over een ski
@ fastsiegie: en waarom zou iedereen in de toekomst op brede lange planken staan? en idd elke jonge skier staat op twintips maar jeugd is dan ook gevoelig aan trends en dergelijke (dus geen goede indicator).
en welke uitleg geef je aan al diegene die het plezier van carven willen ervaren?

fredje  03 Oct '07, 10:03
 
 
bij de jeugd? ik ken niemand da me nen twintip skiet bij de jeugd zenne. Koop gewoon een ski da u goe ligt. deze kan je testen in skigebieden volgens mij... met een all-round ski kan je tog ook wa. ofni? ik ski me ne slalom en heb toch geen problemen om met die ski te springen. Alleen in diepsneeuw heb ik een probleemke mjah da zal ook wel zijn dat mijn techniek niet goe zal zijn
broecki  03 Oct '07, 13:16
 
 
Het komt uiteindelijk toch neer op je budget dat je kan spenderen.

Een twintip hoort eigen thuis in een park (de bredere versie off-piste) maar de meeste trekken hun plan meer dan goed op de piste. Als het budget klein is kan je dus de twin tip als allround ski gebruiken. Weet wel dat de meeste mensen je niet graag zien komen als je les gaat volgen. Een twintip gooit namelijk sneeuw op en belemmerd het zicht voor de achterligger en voor de lesgever. Ik ken gevallen dat je constant als laatste wordt geplaatst in een groep.

Heb je echter een sponsor (jezelf, ouders, merk) hou je dan niet in en koop een twintip voor de fun (je kan hier toch alles mee) en een carve ski voor in de lessen of les te geven.

En dan begint het verhaal opnieuw, welke kies ik den ......

Zoek of ga bij u vertrouwde winkel en laat u informeren over de beste ski voor jouw type skiŽr, achter liggend met alle test die gelezen hebt kan je dan uiteindelijk eentje kiezen (daarna kan je hem nog online bestellen als dat goedkoper mocht uit komen natuurlijk).
wakko  03 Oct '07, 14:25
 
 
Nu snap ik waarom mijn groep altijd 2 meter achter mij skiet, die sneeuw die omhoog spat. Nja ik vind het handig om op les te geven in ieder geval.
fredje  03 Oct '07, 16:16
 
 
ik denk net aan iets elan heeft een skitest waar da je kan uitmaken wat voor skier je bent
wakko  03 Oct '07, 16:17
 
 
dit staat zowat op elke site vermoed ik. Gewoon wat de sites af gaan van de merken. Maar daar zullen ze steeds hun eigen merk aanraden.
fredje  03 Oct '07, 16:56
 
 
ja das tog ergens logisch he ma ge kunt er tog een beke uit uitmaken wa vo ski da ge nodig hebt
varc  03 Oct '07, 17:00
 
 
@wakko: skiŽn achter een twintip staat inderdaad gelijk met sneeuw vreten
niels  03 Oct '07, 17:04
 
 
'k gaan toch is rondkijken voor een eventuele aankoop twintops die ook all-round hun weg vinden.

Lijkt me de beste oplossing gezien ik niet vies ben van een draai hier en daar
wakko  03 Oct '07, 17:22
 
 
@ varc: zwijg er mij van ge moet eens achter den scratch skiŽ als hij op zn seths skiet, is gewoon veel te pijnlijk.
fritzz  03 Oct '07, 17:58
 
 
der voor skien eh wakko
fastsiegie  03 Oct '07, 20:06
 
 
vlug een reply.
Je moet eens naar de evolutie van de ski kijken de laatste jaren, die worden toch breder. (ja ok niet slalomskies..)
Je hebt inderdaad het beste voor alle mannieren van skien een apparte ski maar dat is niet echt haalbaar. Mijn one skiquiver zo zeker een allround twintip zijn. Trouwens met een twintip kan je zeker carven. Ik kan zelf carven op mijn movement thunders...

Ik denk trouwen dat varc tegen mij nog de opmerking maakte dat alles breder werd toen hij op de ipso was.

In de plaatselijke raceclub ken ik ook niemand die op twintips skiet. gaan eens naar de Franse alpen... Eerst met de race club knallen en dan de twintips aan, meer dan eens gezien.


fritzz  03 Oct '07, 20:23
 
 
kweet ni maar kdenk dat er niemand is die denkt dat je met twintips niet kan carven?? ale tzou nogal een domme opmerking zijn vind ik wieda zegt! ok als ge natuurlijk hardere istes hebt gaat het beter met stijvere latten maar zoals ge zegtvoor elke omsandigheid een andere ski ja das wa flauw eh zeker als het over recreatief skien gaat.
007  04 Oct '07, 15:24
 
 
mss is dit dan de goeie ski, breed, lang, leuke radius en mooie prijs
http://www.sportconrad.com/includes/view/artikelansicht_popup.asp?art_nr=70000304
007  04 Oct '07, 15:25
 
 
deze link zal beter werken
http://www.sport-conrad.com/includes/view/artikelansicht_popup.asp?art_nr=70000304
linde_schryvers  06 Oct '07, 17:12
 
 
tip:

Koop je botten in belgie en je ski's waar je gaat skien. Als je gaat huren zeg je gewoon dat je ski's wilt kopen. Ze laten je dan steeds een ski testen uit hun huur assortiment die overeenkomt of dezelfde is als degene waar je in geinteresseerd bent.
Als je er die week dan koopt in die winkel, trekken ze je huur van die week af van de verkoopprijs van je ski,s .

Zo kan je vanalles testen zonder je huurgeld kwijt te zijn. Ik heb het ook zo gedaan.
niels  07 Oct '07, 18:40
 
 
Ben ook aant zien voor nieuw botten.

Dees lijkt me wel iets degelijks: http://winter.intofun.nl/Pages/eProduct.aspx?m1=SN_SKI&nr=3277&grp=SN_SKI&pbr=DALBELLO&ct=pro&lan=nl

Iemand ervaring mee? Pro's / contra's ?
fritzz  07 Oct '07, 18:45
 
 
kan je niet zeggen of ze goed zijn hngt af van je voet, als je schoenen koopt en je denkt goede te hebben loop er gerust een uur mee rond in de winkel en doe ze goed vast en als ze beginnen pijn doen zoek dan andere of laat ze aanpassen aan je voet.
nele  20 Oct '07, 17:22
 
 
hallo,
welke maat heb jij? wij hebben nog een hele goeie skischoen staan salomon pro race flex 95 (75Ä)
heb ook nog een elan SLX 1m60 voor 350 euro
nele (0473212519)
niels  20 Oct '07, 20:47
 
 
Maat 42 of 43.

Schoenen koop ik binnen twee weken in Snowvalley. Tenzij iemand hier me dat afraadt.

Voor ski's twijfel ik nog, kopen in de mountains of hier in een lokale shop, of online bestellen...
wakko  21 Oct '07, 10:21
 
 
Je kan anders hier eens gaan vragen in de localshops of ze nog skis hebben van vorig jaar. Ik verkoop mn 1080 foil van vorig seizoen 174cm. Intresse? Is maar 2 weken opgeskied en enkele keren indoor.
niels  21 Oct '07, 12:53
 
 
Hey wakko,

latten zijn wat te groot vrees ik.

Mijn lengte = lengte v uw ski's
scratch  21 Oct '07, 17:53
 
 
da wil zegge da ze net goed zijn van lengte
niels  21 Oct '07, 18:32
 
 
En ik maar denken dat ze lichaamslengte - 10 a 20 cm moeten zijn :p
niels  21 Oct '07, 18:33
 
 
Wakko,

Maakt er is wat foto's van en geeft is wat specificaties (merk, type, kwestie van wat info erover op te zoeken) aub.
wakko  21 Oct '07, 20:10
 
 
Ik zal dat morgen doen.

Salomon 1080 foil met de binding die erbij zat.

http://www.skipass.com/guide-matos/ski/2007/salomon/Teneighty-Foil.html

ze gaan weg omdat ik nieuwe krijg.
niels  22 Oct '07, 23:17
 
 
Hey wakko,

Wat moet da kosten? Zijn ze te bezichtigen?
Om een reply te doen moet u ingelogd zijn.