Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Forum >> SkiŽn >> freestyle cup vlaanderen [ Zoek in het forum ]
wakko  15 Oct '07, 20:44
 
 
Wat
Aangezien de Freestyle Cup een VSSF aangelegenheid is, moeten de deelnemers lid zijn van de VSSF of een erkende federatie zoals Snowboard Holland. Lid worden kan nog ter plaatse voor 40Ä.

Reglementering
De Freestyle Cup bestaat uit de disciplines Big Air en Rail. Deelnemers worden onderverdeeld in vier categorieŽn (Junioren heren snowboard, Heren Snowboard, Dames Snowboard en Freestyle Ski).
De jury selecteert per deelnemer zijn/haar 2 beste tricks op Big Air en op Rail. Vervolgens wordt een ranking gemaakt van alle deelnemers voor Rail en een ranking voor Big air. Voor Freestyle Ski gaan de eerste vier van Big air en de eerste vier van Rail naar de finales (in veel gevallen gaat het hier om dezelfde namen zodat er uiteindelijk misschien maximum 5 of 6 deelnemers naar de finales gaan, geen 8). Voor de categorie heren senioren snowboard zijn dit er 6, ook voor de heren junioren snowboard zijn het de eerste 6 per discipline en voor de dames snowboard de eerste 4. De organisatie behoudt zich het recht om meer riders te selecteren voor de finals, afhankelijk van het aantal deelnemers.
Na de finals wordt de eindranking opgemaakt per discipline. De winnaar van de discipline krijgt 20 punten, de tweede krijgt er 16, de derde 13, de vierde 11, de vijfde 10 en vervolgens aftellend naar 1 punt voor de 14e plaats. Deze punten worden opgeteld (big air + rail) en die som bepaalt de eindranking.
Tijdens de kwalificatiejam van groep 1 wordt van de deelnemers uit groep 2 verwacht dat zij het snowpark vrij laten uit respect voor elkaar, en omgekeerd. Het dragen van beschermingsmateriaal (helm, rugprotectie, Ö) wordt ten sterkste aanbevolen (voor de junioren verplicht!)! Het duidelijk zichtbaar dragen van de rugnummers is de verantwoordelijkheid van de riders zelf. Wegens misbruik in het verleden is de VSSF verplicht een waarborg te vragen voor de rugnummer (20Ä of identiteitskaart of rijbewijs).
Enkel riders die beide disciplines afleggen kunnen in aanmerking komen voor de overall titel.

OPGELET: vanaf dit jaar wordt er tijdens de Freestyle Cup eveneens een clubkampioenschap gehouden voor niet gesponsorde riders! Aan Add Edge en Airness om hun leden te motiveren!


Verloop
De manches van de Freestyle Cup verlopen in jam session. De kwalificaties worden gereden in twee groepen (elk 30min). De samenstelling van de groepen is afhankelijk van het aantal deelnemers.

Manche 1: op zaterdag 24 november in Ice Mountain Komen, vanaf 17u

Manche 2: op zaterdag 8 december in Snowvalley Peer, vanaf 13u

Jury
De jury bestaat uit medewerkers van de VSSF (minimaal 2 juryleden per big air/rail). Head Judge voor de Freestyle Cup is Tom Coeckelberghs.
Om de objectiviteit te bevorderen maakt de jury gebruik van puntenschalen, zowel voor big air als voor rail. Maar, uiteindelijk is snowboarden een jurysport. De "style" en de "wauw" factor zijn ook belangrijk maar moeilijk te objectiveren.Jureren Rail
Bij het toekennen van de punten voor de rail houdt de jury rekening met de volgende factoren:
Het soort rail : afhankelijk van het soort rail start de rider met x-aantal punten. Zo krijgt een straight box de miniumum score (1 punt). De hoogste scores gaan naar een battleship, triple kink en kink up.
De jump on/off : voor de manier waarop de rider de rail op en af springt zijn er extra punten te verdienen. Frontside 180į is de basisscore. Het maximum gaat naar BS 450į.
Trick op de rail : uiteraard heeft de jury ook oog voor de trick op de rail. Er zijn in totaal 11 verschillende tricks die elk een basiscore krijgen. De basisscore van 1 punt wordt toegekend voor een 50-50. Riders die een backside lipslide tonen, verdienen hiermee 20 punten.


Jureren Big Air
Voor Big Air hanteert de jury de Tito-schaal. Gedurende vijf jaar Belgisch Kampioenschap en Freestyle cup werd deze schaal verfijnd en op punt gesteld. Volgende factoren zijn belangrijk:
De moeilijkheidsgraad : elke trick start met een bepaalde score die wordt toegekend afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Het verschil tussen een straight air en een 900į bedraagt ongeveer 100punten. Wanneer de rider start in swith worden 20 extra punten toegekend. De scores worden toegekend aan een "normale" sprong (evenwichtige zweeffase, over gap of plateau met goede landing).
Grab : voor een basisgrab worden 5 punten extra gegeven, aan een reverse grab (tegen de rotatierichting) of een technisch moeilijke grab (Bvb.japan) kunnen maximum 10 punten worden toegekend.
Landing : niet landen = 0 punten. Bij een goede landing wordt onderscheid gemaakt tussen perfect neer zetten, een handje plaatsen, overroteren, ... Voor een perfecte landing komen er geen punten bij, maar voor een mindere landing kunnen maximum 30% van de punten van de basisscore worden afgetrokken.
Style : Ondanks het feit dat "style" een persoonlijk gegeven is denken wij dat onze jury ervaren genoeg is om hier de juiste waarde aan te hechten. Onder "style" verstaan we in de eerste plaats de manier van uitvoering, maar ook de hoogte die wordt gehaald, de afstand, de duur van de grab, enz... Riders kunnen extra punten scoren voor de style, met een maximum van 30% van de basisscore.

 
Reacties op bovenstaand topic:
wakko  15 Oct '07, 20:45
 
 
http://www.vssf.org/snickersfreestyl/bv000001.jpg
pouckie  16 Oct '07, 14:28
 
 
duur genoeg om eens mee te doen,40Ä dan nog betalen voor de piste!!!,spijtig
wakko  16 Oct '07, 20:23
 
 
Hey pouckietje,

begrijpend lezen was niet je beste vak zeker? Is enkel als je geen lid bent van de federatie. Omwille van verzekeringen en dergelijke. Wedstrijd zelf is normaal rond de Ä20.
pouckie  16 Oct '07, 21:21
 
 
ha verkeerd gelezen he!!
koentjen  16 Oct '07, 21:26
 
 
Ik ga sowiezo meedoen... maar inderdaad wel vrij duur. Ben geen lid van vssf dus da wordt betalen....

Is er ook iets te winnen, buiten eeuwige roem???
wakko  17 Oct '07, 12:37
 
 
Line sponsort, dus wie weet.
wakko  17 Oct '07, 12:39
 
 
En die 40Ä telt voor alle wedstrijden van de federatie in BelgiŽ voor dit jaar en van andere federaties in het buitenland die wedstrijden organiseren. En ge zijt verzekerd.
sansan  17 Oct '07, 15:05
 
 
Weet iemand of je je van tevoren in kan schrijven.. of is dat om 5 uur inschrijving en zie je daar het programma wel??...
fritzz  17 Oct '07, 15:51
 
 
ter plekke inschrijven meestal en meteen na de inschrjiving kan je beginnen in skien/boarden ale vroeger toch
wakko  17 Oct '07, 19:30
 
 
Het programma zal waarschijnlijk binnekort wel online komen.
dieter1080  17 Oct '07, 19:50
 
 
seg wakko, waarom doet gij niet meer mee eh? nu moet ik wel elke keer knokken om niet de laatste te zijn, aleja op sommige momenten doek het soms nog eens goed ook zenne als mijn valvrees wegge-ebt is
dieter1080  17 Oct '07, 20:11
 
 
kzit bij de flapoor vorig bericht was van mij FRITZZ
dieter1080  17 Oct '07, 20:38
 
 
ff voor alle duidelijkheid
en dit ben ik, dit dieter
wakko  17 Oct '07, 22:57
 
 
Fritzz da komt omda ik jullie een beetje in het oog kom houden. En om te zien of gij niet teveel uitsteekt. En omdat ik dit als stage doe. Je weet wel van je hobby je stage maken.
wakko  27 Oct '07, 21:33
 
 
www.myspace.com/freestylecupvlaanderen

voor iedereen die ook een myspace heeft.
Om een reply te doen moet u ingelogd zijn.