Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Forum >> SkiŽn >> Binding plaatsen [ Zoek in het forum ]
skikix  18 Feb '08, 08:37
 
 
enig idee was je op het net uitleg kan vinden om een binding op een ski te plaatsen?

Kan er iemand wat uitleg geven hoe een binding te plaatsen en op wat je moet letten?

Ik weet er zijn winkels die dat doen :-) maar uit interesse wil ik dat ook wel weten
 
Reacties op bovenstaand topic:
schussboelie  18 Feb '08, 09:30
 
 
Goh, meestal werken ze met een mal om de gaten op de juiste plaatsen te boren. Die mallen haal je bij de fabrikant van de constructeur, ze zijn instelbaar op de schoenzoollengte maar er is er zelden ťťn voor alle bindingen van een fabrikant.
Op de mal is er een merkteken (midden van de skischoen) dat overeen moet komen met het merkteken op de ski.
De gaten worden meestal geboord met een speciale boortjes die maar 6, 8 of 9mm diep kunnen boren om te voorkomen dat je door de ski boort of dat er te weinig materiaal aan de onderkant overblijft dat je met aandraaien van de schroeven eventueel naar boven zou kunnen trekken waardoor het loopvlak van de ski niet meer mooi egaal is.
In de gaten wordt er doorgaans wat lijm gespoten alvorens de bindingen vast te schroeven. Dit dient enerzijds om het loskomen te voorkomen maar helpt ook om de houten kern te beschermen tegen insijpeling van vocht.
Uiteraard mag de schroeven ook niet te vast draaien.
skikix  18 Feb '08, 09:52
 
 
Ah zo een speciale boor die niet zo diep kan maar is dat is een ijzerboor or houtboor of nog iets speciaal. Hoe dik is die boor?

Ik hoorde dat je de hielbinding een vast plaats heeft opeen ski en dat je de voorbinging moet zetten naar gelang de maar van je skibot. Klopt dat?

Al bedankt voor de info.
schussboelie  18 Feb '08, 11:19
 
 
Neen, dat klopt niet.
Als je mal instelt op een bepaalde schoenzoollenget (staat altijd ergens op de schoen in mm) verschuiven de gaten voor het teenstuk naar voren en de gaten voor het hielstuk naar achetern ten opzichte van het merkpunt.

Wat die boortjes, dat weet ik allemaal niet zo goed meer. Ik denk 4 of 5mm diameter, afhankelijk van de bijgeleverde schroeven bij de binding.
Ik weet ook niet welk type, vroeger vermoedelijk houtboren maar tegenwoordig wordt er ook nogal wat metaal gebruikt in ski's...
fritzz  18 Feb '08, 15:25
 
 
de maat van de b oor die je moet gebruiken staat op de zijkant an je ski meestal, meeste is als ik mij nit vergis 4,5 mm(of 3,5 dacht ikeerder) breed en 7 mm diep
kris  18 Mar '08, 17:07
 
 
ivm positie hiel- en teenstuk: op je skischoenen staat in het midden van de zool een merkteken, deze dient zo goed mogelijk overeen te komen met merkteken, in het midden, van je ski's. = heel belangrijk!
By the way, tegenwoordig moet er niet veel meer geboord worden (behalve bij originele racing ski's)owv de integratie ski-binding (commercieel goed gezien van de constructeurs). Moet je het toch doen, laat het doen (+/- 10 EUR....)
Greetz
fritzz  18 Mar '08, 17:38
 
 
bij bijna alle freestyle en freeride ski's moet er geboord worden.
schussboelie  18 Mar '08, 18:37
 
 
Er wordt tegenwoordig ook meer en meer aangeraden om zelf de juiste positie te bepalen door de bal van je voet op te lijnen met het midden van het effectieve loopvlak van de ski, meestal staan de bindingen dan ietsje meer naar voor.
schussboelie  18 Mar '08, 18:38
 
 
Maar 't is inderdaad vaak het makkelijkste om het te laten doen.
niels  18 Mar '08, 18:54
 
 
Ik heb ook nog een paar liggen waar bindingen op moeten. Kan ik daarmee bij u terecht boelie of besteed ik dat best uit, en zoja aan wie? Landgraaf of Peer of best ergens anders?
wakko  18 Mar '08, 19:00
 
 
Of je hebt de line bindingen, die een beetje een snowboardsysteem hebben.
Om een reply te doen moet u ingelogd zijn.