Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Forum >> Reizen >> wanneer gaan de mensen het is leren??????? :-( [ Zoek in het forum ]
joris  20 Mar '08, 08:51
 
 
20/03 "We gaan er vandaag volledig voor, was Jeans laatste sms"

Drie vrienden uit het Kempense Sint- Jozef Olen kozen dinsdagmorgen vol enthousiasme voor een avontuurlijke snowboardtocht buiten de officiële pistes. Wat begon als een avontuur, eindigde als een drama voor twee van de drie.

Jean Vloemans (30) uit Geel en Erik Van Gossum (29) uit Olen vielen 200 meter diep in een ravijn. Ze overleefden de klap niet. De jaarlijkse skivakantie van vijf vrienden uit Sint- Jozef Olen eindigde dinsdag dramatisch. Drie van de vijf hadden ’s morgens laten verstaan dat ze een avontuurlijke snowboarddag wilden. De officiële pistes vormden voor hen niet langer een uitdaging en ze kozen resoluut voor een snowboardafdaling buiten de uitgestippelde routes.

Een zalige belevenis, totdat de afdaling te steil werd en twee van de drie in een ravijn vielen. Ze overleefden de val van 200 meter niet. Dat de derde, Matthias Loffens uit Olen, het kan navertellen, heeft hij vooral te danken aan het Oostenrijkse reddingsteam en een havik.

De roofvogel, eigendom van een hoteluitbater in de buurt, reageerde op het hulpgeroep van de jongeman. Een reddingsteam met helikopter bracht Matthias in veiligheid. Hij gaf achteraf voor de Oostenrijkse tv toe dat de drie bewust van de officiële pistes waren afgeweken.

Buitenlandse Zaken bracht dinsdagavond de familieleden van de slachtoffers op de hoogte. De vriendin van Erik Van Gossum kan niet geloven dat haar vriend bewust een risico nam. De reisorganisatie Skikot zorgde er woensdag voor dat de jongeman die het ongeval heeft overleefd en de lichamen van de twee overledenen naar ons land werden overgebracht.

Vrijdag vertrok het reisgezelschap naar Mayrhofen in het Zillertal in Tirol (Oostenrijk). De terugreis was gepland op zondagmorgen. Het tragische ongeval maakte voortijdig een eind aan de skivakantie.

Het gezelschap bestond uit vier vrienden en Mieke, de zus van Jean Vloemans. Jean, Erik en Matthias lieten dinsdagmorgen verstaan dat ze klaar waren voor een avontuurlijke tocht. Buiten de skipistes werden ze geconfronteerd met een steile rotshelling. Er was geen weg terug. Twee van de drie Kempenaars gleden uit en stortten in een diepe ravijn. Alleen Matthias kon zich vasthouden aan een boom. Een reddingsploeg met helikopter, redde hem uit zijn benarde positie. Voor zijn twee makkers kon geen hulp meer baten.

“De twee lichamen werden ook met de helikopter geborgen”, vertelt Philip Timmermans van Skikot. “Via onze verzekeringsmaatschappij repatrieerden we woensdagnamiddag de overlevenden. We zorgen ook dat de overledenen naar België worden overgebracht.” Timmermans zegt dat ze dit jaar voor het eerst Oostenrijk mee hadden opgenomen in het aanbod. “Onze tussenkomst beperkt zich tot het inleggen van een bus en het zorgen voor een overnachtingsplaats. Met het skiën zelf hebben we niets te maken.”

Bij Patricia Van Thienen uit Noorderwijk (Herentals) kwam het nieuws dinsdagnacht als een mokerslag aan. Ze was al bijna drie jaar de vriendin van Jean Vloemans.

“De familie probeerde mij vroeger te bereiken, maar omdat ik naar een personeelsfeest moest, las ik pas om middernacht de berichten”, vertelt ze snikkend. “Ik dacht al dat er iets niet klopte. Normaal kreeg ik van Jean twee sms-berichten per dag. ’We gaan er vandaag volledig voor’, stond er dinsdagmorgen in het bericht, maar het sms’je van ’s avonds bleef uit. Ik vond dat raar.”

Ze meent dat haar vriend nooit grote risico’s zou nemen. “Hij was iemand die er altijd honderd procent voor ging maar hij kende zijn grenzen. Hij zou nooit het gevaar zoeken.

Havik redt Olenaar
Matthias Loffens kon zich aan de takken van een boom vasthouden, en daardoor overleefde hij als enige de valpartij. De man die hem uit zijn benarde situatie redde is de 44-jarige Didi Wechselberger, uitbater van een klein hotel in de buurt. Met dank aan een... havik.

Op dag vijf van de skitrip loopt het fout. Het is zes uur ‘s avonds als het al aardig begint te duisteren. Toch willen de drie snowboarders de dag ‘in stijl’ afsluiten. Ze kiezen ervoor om de afgebakende piste te verlaten en willen een niet gemarkeerde heuvel afdalen. Dat blijkt al snel te moeilijk en twee snowboarders gaan hard onderuit en vallen vervolgens de steile helling af. Snowboarder Erik Van Gossum valt helemaal tot beneden in het ravijn, zo’n 200 meter diep.

Jan Vloemans blijft op 150 meter steken, maar is ook op slag dood. Matthias Loffens kan zich nog aan enkele takken van een kleine boom vasthouden.

Didi Wechselberger (44), uitbater van het hotel Alpengasthof Lacknerbrunn dat enkele meters verderop ligt, hoort de snowboarder om hulp roepen. “Het was eigenlijk mijn huisdier, een havik, die mij naar buiten had gelokt. Hij was bijzonder onrustig. Waarschijnlijk had hij de hulpkreten al lang gehoord. Door zijn onrustig gedrag ben ik naar de achterdeur gegaan en toen heb ik ook iemand horen roepen.”

Samen met vrouw en kind gaat Wechselberger kijken naar de plaats waar de hulpkreten vandaan komen. De Oostenrijkse hoteluitbater is de eerste die Matthias Loffens, de enige overlevende, vindt. “Die man bleef maar roepen in het Engels: help, somebody help. Ik kon die kerel gelukkig snel vinden omdat hij maar enkele meters diep was gevallen. Een mirakel. Dat boompje waar hij zich aan vast hield, heeft zijn leven gered. Hij was anders ook 150 meter diep gevallen.”

“Het is de derde keer in amper twee jaar dat er hier een dodelijk ski-ongeval gebeurt. En telkens op dezelfde manier. Elke keer wijken de skiërs van de uitgestippelde route af, op zoek naar avontuur. En dat loopt vaak fout af. Voor mij is het iedere keer schrikken, voor de ouders moet het een nachtmerrie zijn.”

De lichamen van de snowboarders worden morgen naar ons land overgebracht. Matthias Loffens keerde gisteravond al terug.
 
Reacties op bovenstaand topic:
schussboelie  20 Mar '08, 09:42
 
 
Spijtige zaak maar dat zal blijven gebeuren...
gorex  20 Mar '08, 13:04
 
 
Spijtig verhaal ik probeer altijd zo riscoloos te skieën maar er zijn altijd van die momenten dat de natuur sterker is als jou...
phlippe  03 Apr '08, 11:31
 
 
http://tirol.orf.at/stories/264749/

Tödlicher Leichtsinn trotz aller Warnungen
Nach dem tödlichen Absturz von zwei belgischen Snowboardern stellt sich wieder einmal die Frage, warum Wintersportler trotz aller Warnungen, ohne Ortskenntnisse und Erfahrung außerhalb der Pisten ins Tal fahren.


Hohe Belastung für die Bergretter
Schon am Montagabend mussten zwei deutsche Snowboarder im Zillertal aus steilem Gelände inmitten hunderter Meter hoher Felsen geborgen werden. Nur unter höchsten körperlichen Strapazen konnten die beiden von den Bergrettern geborgen werden.

Ein Bergretter sagt, trotz des guten Trainings sei so etwas körperlich und mental eine sehr hohe Belastung. Auch für die Familien zu Hause seien solche Einsätze der Bergretter belastend.


Bild: ORF
Matthias Kerckhofen/
Belgien
Durch Adler aufmerksam geworden
Nur 24 Stunden später fahren drei Belgier wieder mit ihren Snowboards vom Ahorn in das Stilluptal ab. Zwei davon stürzen über die Felsen in den Tod, ein dritter Boarder überlebt. Er erzählt im Gespräch mit ORF Tirol: "Plötzlich wurde es steiler und steiler. Wir hatten keine Möglichkeit, wieder zurück zu gehen. Unsere einzige Möglichkeit war, weiter nach unten zu gehen. Wir fanden einen Weg, der war sehr steil. Wir nahmen unsere Boards ab und gingen zu Fuß weiter."

"Dann stürzte mein erster Freund. Ich ging zu meinem anderen Freund, er half mir noch, weiter zu gehen. Dann sah ich auch ihn fallen."

Matthias Kerckhofen aus Belgien blieb stehen und begann, um Hilfe zu schreien. Der Wirt vom Gasthaus Lacknerbrunn, Didi Wechselberger, wurde aufmerksam, nachdem sein zahmer Adler nicht mehr zu beruhigen war. Er schaute nach dem Adler und sah den Mann, der sich panisch an eine zehn Zentimeter dicke Birke klammerte und um Hilfe schrie.

Kerckhofen und seine zwei toten Kollegen konnten mit dem Hubschrauber geborgen werden.


Riskante Abfahrten nicht zu verhindern
Christian Hotter, Einsatzleiter der Alpinpolizei, sagt, es gebe immer wieder Unfälle, wo die Leute unter Absperrungen durchgefahren seien oder sie durchschnitten hätten. Wenn sie solche Abfahrten unbedingt riskieren wollten, sei das nicht zu verhindern. Trotzdem gibt es jetzt Beratungen gemeinsam mit den Bergbahnen, ob weitere Maßnahmen möglich und sinnvoll sind.
Om een reply te doen moet u ingelogd zijn.