Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Forum >> SkiŽn >> Ski types, wat is wat? [ Zoek in het forum ]
geertb  09 Mar '09, 12:03
 
 
Ik ben al sinds meer dan 10 jaar aan het skiŽn. Een paar jaar geleden heb ik mijn eigen ski botten gekocht, waar ik heel tevreden van ben. Nu zou ik graag mijn eigen ski's willen kopen. Ik ben niet helemaal zeker wat ik moet kopen.

Ik heb al wat opzoekingswerk gedaan op het web, maar ik kom zo veel verschillende omschrijvingen tegen dat ik niet meer weet wat wat nu is. Ik denk dat ik ofwel een carving of wel een freeski wil. Maar kan iemand mij een beetje verder helpen met die verschillende types? Want ik heb de indruk dat er vaak verschillende benamingen worden gebruikt voor hetzelfde type van ski's. Zijn freeski, freestyle en freeride bijvoorbeeld hetzelfde?
 
Reacties op bovenstaand topic:
gorex  09 Mar '09, 15:55
 
 
Hey,

oke je hebt freestyle ski's die dienen vooral om in het park wat rond te cruisen. Jumps/rails/half pipe enzo te doen. Deze ski's hebben vaak een zeer grote radius en zijn flexible en minder goed voor piste skieen. Alhoewel dit nog altijd goed mogelijk is maar met minder plezier als een echte carve/race lat.

Dan heb je de freeride ski's. Dit zijn vaak brede latten waarmee je eindeloos kan cruisen door de verse diepsneeuw. Deze latten zijn vaak minder toegankelijk voor pistes maar ook nog altijd bruikbaar. Maar zoals een freestyle lat is dit dan ook minder plezierig als een echte piste/carve lat.

Die freeski latten zullen tussen modellekes zijn. Speels genoeg voor het park tof voor diepsneeuw en tof voor de piste (maar hier ben ik niet volledig zeker van).

Dus je moet gaan uitmaken voor je eigen wat je het liefste doet. Knal je graag over de pistes en ga je lekker diep in je bochtjes en word je zot van vetstrakke carve bochten? Of ben je eerder een speelse skieŽr die af en toe is het park in kruipt om daar nen 180/360 te gooien over nen medium kicker en een grind hier en daar? Of hou je dan meer van eindeloos cruisen door den diepsneeuw, zodat je gezicht vol hangt met sneeuw en je nat in het zweet staat van die boom die je net miste tijdens je bos runs?

Hopelijk ben je iets met deze uitleg...
gorex  09 Mar '09, 15:57
 
 
Op vlak van freestyle ski ben ik zeer content van de "Salomon Dumont": kleine 400 euro met super binding op en al bij http://www.sport-conrad.com/.

Op het vlak van een piste lat was ik zeer content van de "Elan SL". Kan je lekker mee knallen op de piste en vette bochtjes mee trekken.

Op vlak van freeride nog niet veel freeride latten onder men voeten gehad omdat ik met mijn Salomon Dumont al goed uit de voeten kon in den diepsneeuw...
geertb  09 Mar '09, 16:08
 
 
Bedankt voor de uitleg! Ben zeker al iets wijzer nu.

Ik heb zelf nooit echt gelet op welke ski's ik huurde. En als ik zo nadenk over wat ik het liefste doe op de piste, is dat niet echt specifiek ťťn ding. Alhoewel ik niet echt kick op snelheid, en kunstjes op rails en zo zijn ook niet echt weggelegd voor mij. Ga ik wel graag eens offpiste wat sneeuw eten, of in een snowpark wat sprongetjes maken. Ik zou zeggen dat ik zo 50/50 op de piste zit te carven als dat ik off piste zit te spelen. Dat maakt het natuurlijk niet gemakkelijk om te kiezen heb ik de indruk. :S

Weet je ook hoe dat zit kwestie verschil in de pistes zelf? Ik bedoel dan ivm bobbels, harde sneeuw, ijs, ...?
dieter1080  09 Mar '09, 22:47
 
 
misschien is een all mountain ski wat voor jou
type k2 apache
zoek maar eens op bv op sport conrad
all mountains zijn carve latten maar niet overdreven en zijn toch nie te smal om off piste uit de voeten te kunnen
eig zijn het latten die alles aankunnen maar in niks echt uitblinken
amai ik kan lang zagen om nie veel te zeggen
geertb  09 Mar '09, 23:34
 
 
Merci Dieter, goeie tip. En ge moogt van mij zo veel zagen als ge wilt hoor. :P

Zo'n all mountain ski ziet er idd wel uit wat ik zoek dan. Ik zie het er zelfs letterlijk bij staan soms: 50% piste, 50% off-piste.

Maakt de lengte ook iets uit? Ik geloof dat ik meestal ski's had van 1m70 (en ik ben ongeveer 1m80).
dieter1080  09 Mar '09, 23:35
 
 
zeker niet te klein nemen
vooral niet als ge buiten piste wilt gaan
zeker niet onder lichaamslengte
krisvb1  10 Mar '09, 07:42
 
 
Wat mij goed geholpen heeft is testen en nog eens testen. Ik wist niet dat er binnen een bepaald type nog zoveel verschil was. Heb vorig seizoen een congť lang getest, en de voorlaatste dag eerst gekocht. Als je toch nog niet zeker bent, en niet koopt, betaal je voor de duur van de test gewoon huurprijs. Succes in je zoektocht!
Om een reply te doen moet u ingelogd zijn.